Kasza gryczana ze smażonym kalafiorem i marchewką
Takie danie jak dzisiejsze lubię najbardziej. Proste, jednogarnkowe i w każdym momencie mogę odgrzać, odsmażyć i zawsze będzie dobre. Już nie wspomnę o tym, że kasza gryczana jest niesamowicie zdrowa i smaczna, pełna błonnika, soli mineralnych i witamin, a w towarzystwie warzyw, to prawdziwa bomba zdrowotna.Składniki:
- szklanka kaszy gryczanej
- mały kalafior
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kurkuma
- gałka muszkatałowa
- pieprz ziołowy
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- sól
- pół litra bulionu (może być z kostki)
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchew obrać i zetrzeć na średnich oczkach tarki. Kalafiora podzielić na małe różyczki, łodygi nie wyrzucać ale pociąć w kostkę. W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i chwilę podsmażyć, następnie dodać czosnek, marchew i smażyć 2 minuty, następnie dodać kalafiora oraz suchą kaszę gryczaną i znowu smażyć 2 minuty. Dodać wszystkie przyprawy, sos sojowy i wlać bulion. Przykryć rondel pokrywką i gotować wszystko około 7 minut., na koniec wszystko zamieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz