Popapraniec
Nazwa dla ciasta iście popaprana:) Dlaczego ktoś wpadł na taki pomysł? No cóż nikt tego nie wie. Mogę tylko się domyślać, że chodzi o liczbę różnych składników użytych do jego wykonania...bo czegóż tu nie ma, kakao, mak, wiórki kokosowe, budyń, alkohol, dżem, orzechy, i to wszystko polane polewą...ktoś by mógł powiedzieć 'mydło i powidło', ale smak jest wyborny, powiedziałabym nawet nieziemski, na pewno zaskoczy Was swoim smakiem.
Składniki:
na ciasto:
- 5 jaj
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka kakao
- 1 szklanka maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę:
- 3/4 litra mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 kostka margaryny
dodatkowo:
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 100 g orzechów włoskich
- odrobina dowolnego alkoholu (u mnie kieliszek nalewki z czarnej porzeczki)
- wiórki kokosowe do posypania
- polewa czekoladowa
Sposób wykonania
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy cukier i stopniowo dolewamy olej, dalej miksujemy. Na samym końcu wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej mak.
Prostokątną formę (36 x 24) wykładamy pergaminem. Na dno formy wlewamy ciasto z kakao, następnie wylewamy nieregularnie ciasto z makiem a na wierzch nierówno ciasto z wiórkami kokosowymi. Placek piec około 20-25 min, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W czasie gdy placek się piecze przygotowujemy masę. Połowę mleka zagotować , a resztę rozrobić z budyniami i wlać do gotującego się mleka. Zagotować. Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę, gdy budyń ostygnie, stopniowo dodawać go do margaryny. Utrzeć na jednolitą masę.
Wystudzone ciasto przekroić na 2 placki. Spód skropić dowolnym alkoholem, ja użyłam nalewki z czarnej porzeczki. Na placek nałożyć większą połowę masy, przykryć drugim plackiem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Na masę wyłożyć kupkami dżem z czarnej porzeczki, następnie posiekane orzechy, następnie polać nierównomiernie polewą czekoladową i na koniec posypać wiórkami kokosowymi.
Lubię ludzi ,którzy myślą.
OdpowiedzUsuńTakie wspaniałe ciasto może wymyślić tylko osoba bardzo wrażliwa bo jest NIEBIAŃSKIE !
Dziękuję 😄😄😄
UsuńBardzo smaczne, skorzystałem.
OdpowiedzUsuńMoja rodzina też była zachwycona.
Zachęcam też do odwiedzenia mojej strony z ogłoszeniami, dzięki niej kupicie odpowiednie składniki.
darmowe ogłoszenia Zapraszam
Już ślinka cieknie. Na pewno upiekę.
OdpowiedzUsuń