Torcik Pavlova z kiwi i prażonymi migdałami
Super słodki deser, choć słodkość przełamana została lekko kwaśnym kiwi i gorzkawymi migdałami. Wbrew pozorom nie jest to trudny do wykonania deser, należy tylko dobrze ubić białka, a cała reszta zależy od naszego piekarnika i wariacji dekoracyjnej.Długo się zastanawiałam co zrobić z białkami zalegającymi w lodówce (żółtka wykorzystałam do faworków) i padło na pavlową. Dziś się zasłodzimy przy kawie:)
Składniki:
na bezę:
- 6 dużych białek
- 300 g drobnego cukru kryształ
- szczypta soli
- łyżeczka octu winnego
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 śmetanfixy
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 50 g prażonych płatków migdałowych
- 5-6 kiwi
Sposób przygotowania
Beza.
Na samym początku włączamy piekarnik na 180 stopni. Na płaskiej blaszce od ciasteczek kładziemy wcześniej wycięty okrągły pergamin o średnicy około 25 cm.
Dobrze schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli, mikserem na najwyższym obrotach. Jak będą już sztywne dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy tak długo aż białka będą szkliste i bardzo, bardzo sztywne. Pod koniec dodajemy ocet i skrobię ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijamy.
Białka wykładamy łyżką na pergamin i formujemy okrąg. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i zostawiamy bezę na 1-1,5 godziny. Jeśli beza zacznie nam się za bardzo rumienić, nakrywamy ją pergaminem. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, lekko go uchylamy, i zostawiamy bezę w spokoju by sobie grzecznie schła.
Wierzch.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach mikserem. Gdy już zacznie gęstnieć ale wciąż będzie jeszcze półpłynna wsypujemy cukier puder i śmietanfixy i ubijamy tak długo aż masa zgęstnieje.
Wypoczętą bezę odwracamy do góry nogami, zdejmujemy ostrożnie pergamin, i nakładamy łyżką masę śmietanową. Wierzch dekorujemy dowolnie kiwi i uprzednio delikatnie uprażonymi na suchej patelni, płatkami migdałowymi. Całość schładzamy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz