Deser z prażonymi jabłkami
Smakiem jabłek możemy się cieszyć cały rok, choć najlepsze są te na jesień, zerwane prosto z drzewa. Nieocenione w deserach, szarlotkach, przetworach. Dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek dziennie- rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia. Dzisiaj na podwieczorek proponuje zamiast chrupania, deser z prażonymi jabłkami, herbatnikami i serkiem homogenizowanym. Bardzo szybka ale pyszna propozycja podania naszego polskiego jabłka na deser.
U mnie o tyle szybko się to robi, że prażone jabłka mam zawsze w spiżarni. Moja jedyna jabłonka rodzi jabłka co 2 lata, ale tak, że nie ma siły żeby wszystko przerobić i zjeść:)
Składniki:
- 1/2 kg jabłek
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 g herbatników
- 450 g waniliowego serka homogenizowanego
- kostka gorzkiej czekolady do dekoracji
Sposób przygotowania
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, tarkujemy. Przekładamy jabłka do rondla wsypujemy cukry, cynamon i gotujemy aż powstanie mus. Studzimy.
Następnie układamy składniki w pucharkach w kolejności:
- prażone jabłka
- pokruszone herbatniki
- serek
- pokruszone herbatniki
- prażone jabłka
- pokruszone herbatniki
- serek
- starta gorzka czekolada
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz