Spodziewasz się gości na obiad a nie chcesz pół dnia spędzić w kuchni? Jest mroźny, zimowy dzień a Ty potrzebujesz czegoś rozgrzewającego? A może zaczyna się właśnie weekend i zachodzisz w głowę co tu by zrobić na szybko i to na 2 dni na obiad? Polecam zupę meksykańską. Szybko, dużo, sycące, rozgrzewające i co najważniejsze łatwe danie, które powinno zachwycić każdego.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie zmielona łopatka)
- szklanka zielonej soczewicy
- 2 puszki kukurydzy konserwowej
- 2 puszki fasoli czerwonej
- puszka pomidorów lub słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta pieprzu cayenne
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
- sól
- opcjonalnie kostka bulionowa
- 2-3 łyżki oliwy do smażenia
Sposób przygotowania
W dużym garnku zagotować 3 litry wody. Do gotującej się wody wrzucić przepłukaną zimną wodą zieloną soczewicę, dodać kostkę bulionową, liście laurowe, ziele angielskie i gotować ok. 15 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aby nie przypalić soczewicy. W czasie gdy soczewica się gotuje przygotować mięso. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, i zeszklić na rozgrzanej patelni z oliwą. Następnie dodać mięso mielone, obie papryki, pieprz cytrynowy, sól do smaku i przesmażyć. Usmażone mięso, wrzucamy do gotującej się soczewicy. Dokładamy puszki kukurydzy i fasoli razem z zalewami, koncentrat pomidorowy lub zblenderowane pomidory z puszki i gotujemy wszystko ok. 20 min. Na koniec dosmaczamy solą i ewentualnie pieprzem cayenne jeśli ktoś lubi bardziej na ostro.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz