Bezowy tort cytrynowo-ananasowy
Taki torcik zafundowałam mężowi na kolejne naste urodziny. Proste smaki. Jednak połączone wszystkie w całość stworzyły coś naprawdę niebanalnego. Tym tortem zrobicie naprawdę furorę i uznanie. Polecam.Składniki:
blaty bezowe:- 6 białek
- szczypta soli
- 300 g drobnego cukru
- 6 żółtek
- 1 budyń waniliowy + 0,5 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 0,5 l mleka
- 150 ml soku z cytryn
- 300g masła
- 50 g spirytusu
- puszka ananasów
- 50g sezamek
- 3/4 tabliczki mlecznej czekolady
- 3/4 tabliczki białej czekolady
- kilka rurek
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie partiami dodawać cukier, nie przestając miksować. Gdy piana będzie lśniąca, a cukier nie będzie wyczuwalny, beza jest ubita. Na papierze do pieczenia odrysować dwa koła o średnicy 25 cm. Wyłożyć pianę na odrysowane koła, za pomocą szprycy, lub po prostu fantazyjnie łyżką. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 1 godzinę i 20 minut. Blaty ostudzić.
0,5 litra mleka zagotować z cukrem. Budyń, żółtka oraz pół szklanki mleka dokładnie roztrzepać, bądź też zmiksować i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Rondel z budyniem szczelnie przykryć folią spożywczą i ostudzić.
Masło dokładnie utrzeć. Zimny budyń dodawać partiami do masła, ciągle ucierając. Następnie wlać sok z cytryn oraz spirytus. Dokładnie zmiksować. Odłożyć pół szklanki kremu do dekoracji wierzchu tortu.
Ananasy odsączyć z soku. Pokroić w drobną kostkę. Na pierwszy blat bezowy rozsmarować odrobinę kremu. Następnie wyłożyć ananasy i posmarować znowu warstwą kremu. Położyć drugi blat bezowy. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem cytrynowym.
Sezamki zmielić w malakserze. Obsypać boki sezamkami, Wierzch tortu udekorować wg własnego uznania. Czekolady zetrze c na tarce. Wierzch posypać czekoladą, pozostałymi sezamkami, i udekorować szprycą pozostałym kremem. Boki można dodatkowo obłożyć połówkami rurek/
Schłodzić.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz