Ogórki po chińsku bez pasteryzacji na zimę
Jedne z lepszych ogórków na zimę, jakie kiedykolwiek robiłam. Ostre, z wyrazem, idealne jako przekąska na imprezach (wielokrotnie wypróbowane- przy wódeczce znika baaaardzo szybko). Nie potrzeba ich pasteryzować!!! Olej, który dodacie, wypływa na wierzch i tworzy świetną barierę dla drobnoustrojów. Nie bójcie się! Na pewno nie zepsują się.Składniki:
- 2kg małych ogórków
- główka czosnku
- 4 płaskie łyżki soli kamiennej
- 0,5 kg cukru
- 1,5 szklanki octu 10%
- 1 łyżeczka chili
- 8 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
Ogórki przekroić na pół. Jeśli są większe-na 4 części. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać ogórki z czosnkiem, zasypać solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać powstały sokZagotować zalewę z podanych składników. Ciepłą zalewą zalać ogórki i odstawić na 24 godziny. Ogórki z zalewą wkładać do czystych słoików, zakręcić i gotowe! Nie pasteryzować!
Smacznego!!!
Czy na pewno potrzeba aż 0,5 kg cukru?
OdpowiedzUsuńNa pewno 😄 robię te ogórki od wielu lat😃
Usuńa woda
OdpowiedzUsuńWody nie dodawać, ogórki puszczają mnóstwo soków.
UsuńCzy morze byc pieprz caine?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej 😄
UsuńMOŻE
UsuńTen sok z ogórków wylać czy dodać do zalewy?
OdpowiedzUsuńTen pierwszy sok z solą, wylać. Po dodaniu zalewy octowej ogórki znów puszcza soki. 😃
UsuńCzy można pokroić w plasterki ?
UsuńNie próbowałam, te ogórki bardzo się kurczą podczas leżakowania, podejrzewam, że plasterki będą bardzo mikroskopijne.
UsuńDuże ogórki kroję w grube plastry
Usuń👍
UsuńJa wszystkie kroje w plastry takie pół cm i są świetne i chrupiące
Usuńczy ta zalewa ma być ciepła tak jak Pani pisze czy może być zaraz po zagoyowaniu
OdpowiedzUsuńRadzilabym jednak lekko przestudzić. 😄
OdpowiedzUsuńCzy zalewę można wlewać zamiast wkładać?? A na poważnie to jest jakaś technika żeby po równo oleju było?
OdpowiedzUsuńZalewę oczywiście wlać, ale ogórki z zalewą to już radziłabym wkładać :) :) Proszę się nie martwić, oleju będzie w każdym słoiku w sam raz.
UsuńTo robię! Ale cukunię 😁
UsuńCukinia wyszła pyszna wg tego przepisu 😁
UsuńCukinia pani pokroiła na plastry czy podłużne paski
UsuńRadzilabym w paski😊
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńRobiłam...pychota🙂
OdpowiedzUsuńPo 24 godzinach tylko wlozyc do sloikow i zalewa ma byc taka zimna?
OdpowiedzUsuńTak, zalewa ma być zimna. Zakręcamy słoiki i gotowe 😄
UsuńDziekuje dzis wieczorem wkladam do sloikow :)
OdpowiedzUsuńFajne ostre ogóreczki
OdpowiedzUsuń😄😄😄
Usuń
OdpowiedzUsuńBiorę się do roboty, mam nadzieję, że mi wyjdą dobre ogóraski. U znajomego jadłem to delicje!
OdpowiedzUsuńWitam, czy te ogórki są potem pikantne? Jadłam podobnie wyglądajęce na jakiejś imprezie i były pyszne, a teraz szukam tego przepisu. Z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńOj, przepraszam, nie doczytałam, że ostre...
OdpowiedzUsuńCzy moga byc ogórki szklarniowe te dlugie czy nie za bardzo
OdpowiedzUsuńMyślę, że wyjdą 😊
UsuńTeż robię takie ogórki
OdpowiedzUsuńTylko ocet i cukier to chyba bardzo zdrowe nie jest, nic wody się nie dodaje?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, bez wody 😊
UsuńSpróbuje ale mam wątpliwości odnośnie gotowania czosnku
OdpowiedzUsuńProszę wypróbować, będą smakować 😊
UsuńA w przepisie jest czosnek gotowany,bo chyba nie
UsuńJedynie zalany ciepłą zalewą
UsuńPychota 👍polecam 🤗
OdpowiedzUsuńsok dodać do zalewy i razem zagotowac?
OdpowiedzUsuńkomentarze wyżej 😉
UsuńZrobiłem 3 słoiczki na próbe 1 zjadłem szybko 1 stoi ok ale trzeci zaczął pracować. Po otwarciu idzie zjeść ale nie wiem czemu coś zaczęło się w nim dziać Proszę o pomoc
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia, jedynie co mi przychodzi do głowy to to, że ogórki były przenawożone, albo słoiki niedomyte i jakieś bakterie albo grzyby zaczęły pracować
UsuńWszystko ok zjadłem właśnie lezakuja nowe :)
UsuńCieszę się że się udały i smakowały 😊
UsuńRobiłam kilka dni temu i są takie pyszne że dzisiaj robię z podwójnej porcji. Dziękuję za super przepis!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały i wyszły 😊
UsuńMam pytanie czy mogą być bez skórki?
OdpowiedzUsuńMożna, ale proszę się nie obawiać że skórka będzie twarda, skórka jest tak samo chrupka jak i miąższ 😊
UsuńbARDZO DZIĘKUJĘ
UsuńJak długo mogą stać niepasteryzowane?
OdpowiedzUsuńRok i dłużej 😊 w spiżarce mam jeszcze słoiczki z przed dwóch lat i są dobre
Usuńnie ma octu 10% tylko 18% czy 1 szklanka wystarczy
OdpowiedzUsuńNiepełną szklankę proponuję.
UsuńWitam,zamierzam skorzystać z tego ciekawego przepisu acz kolwiek mam pytanie a mianowicie czy zamiast cukru mozna wykorzystać np erytrol a octu 10% ocet jabłkowy?Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTrudno mi powiedzieć, nigdy nie próbowałam, jeśli już to proponuję nieco zwiększyć ilość erytrolu o 1/4.
UsuńNie jadłam i nie robiłam takim sposobem.Ake zrobię na degustacje .Dziękuję za Nowy dla mnie przepis .Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńProszę spróbować 😊 pozdrawiam serdecznie 😊
UsuńDla niedowiarków w sprawie wody. W 10% roztworze octu jest 90% wody. A więc woda jest. Nie tylko ocet i cukier. Ogórki pyszne.
OdpowiedzUsuń