środa, 27 stycznia 2016

Błyskawiczne pączki

Błyskawiczne pączki

Wielkimi krokami zbliża się koniec karnawału. A jak koniec karnawału, to przecież tłusty czwartek i...pączki, chrusty, faworki....mniam...
Jeśli zapragniecie zrobić w tym roku samodzielnie pączki, to zapraszam do przeczytania tego przepisu. Prostszego przepisu na pyszne pączki nie znajdziecie. Proste, szybkie i pyszne. Ciasto przygotujecie w 5 minut. Nieco więcej czasu zajmie Wam smażenie pączków, ale spokojnie, jeśli spodziewacie się gości za godzinę, to jeszcze zdążycie przygotować pączki i podać je zimne :) Pączki wychodzą puszyste, wilgotne, idealne na 2-3 kęsy :) Nie tylko na tłusty czwartek, ale i awaryjnie w razie niespodziewanych gości :) lub jako słodycz do kawy.
Polecam serdecznie.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 400 g serka homogenizowanego (naturalnego bądź waniliowego) lub 300 g sera białego zmielonego
  • 2 łyżki drobnego cukru (jeśli użyjecie serka homogenizowanego) lub 3 łyżki (jeśli użyjecie białego sera zmielonego)
  • szczypta soli
  • kieliszek wódki bądź spirytusu bądź octu
  • około 1 litra oleju
  • cukier puder do obsypania pączków

Sposób przygotowania:

Jajka zmiksować z cukrem. Dodać serek i dalej miksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól wymieszać i na końcu wlać kieliszek spirytusu (spirytus spowoduje, że pączki nie będą chłonąć zbyt dużo oleju. Wszystko wymieszać.

Olej wlać do wysokiej patelni lub niedużego rondla. Rozgrzać go, ale na małym płomieniu. Duży płomień spowoduje przypalanie się pączków. 
Najlepiej do nakładania ciasta przyda się łyżka do lodów, lub inna głębsza. Przy wylewaniu ciasta z łyżki pomagać sobie drugą łyżeczką. Smażyć z obu stron na złoto brązowy kolor. 
Wykładać na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Gdy ostygną posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz