poniedziałek, 4 stycznia 2016

Nadziewana bagietka

Nadziewana bagietka

Ciekawa propozycja na zimną przystawkę. Szybka, tania i efektowna. Farsz bagietki można zmienić, w zależności od Waszych upodobań. Ja zrobiłam na kolorowo, z kukurydzą, papryką, groszkiem i szynką. Można pokusić się o nadzienie wyłącznie paprykowe, na ostro, czosnkowe, ziołowe, co kto lubi, i co kto ma w lodówce. Fajnie wyglądają takie małe kolorowe kanapeczki na naszym imprezowym stole, ale przede wszystkim są bardzo praktyczne. Każdy chętnie sięgnie po kanapeczkę na kilka kęsów.


Składniki:

  • 2 średnie bagietki, bądź jedna długa (przecięta na 2-3 części)
  • 250 g sera twarogowego (opcjonalnie twarożek smakowy)
  • 2 czubate łyżki pokrojonej w kostkę chudej szynki
  • 2 czubate łyżki groszku konserwowego
  • 2 czubate łyżki kukurydzy
  • 2 czubate łyżki papryki konserwowej
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 50 ml mleka
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • sól
  • pieprz
  • odrobina ostrej papryki
  • ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Do kolorowych kanapeczek najlepiej kupić bagietki dzień wcześniej. Stracą są świeżość i będą lepiej się kroiły.
Z bagietek odcinamy końcówki i łyżką, bądź długim nożem skrzętni wydłubujemy cały środek bagietki, pozostawiając nienaruszoną skórkę z małą otoczką pieczywa w środku.
Żelatynę namoczyć w mleku aby napęczniała, po czym podgrzać ją na małym ogniu by całkowicie rozpuściła się, ale nie wrzała!
Twaróg zmielić, lub potraktować blenderem. Dodać wszystkie warzywa, szynkę, przyprawy, przeciśnięty ząbek czosnku, doprawić do smaku, wlać przestudzoną żelatynę i wymieszać. Gdy twarożek zacznie gęstnieć napełnić bagietki farszem. Wkładać farsz łyżeczką z obu stron bagietki. Następnie owinąć bagietki w folię spożywczą i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.
Następnie odwinąć bagietki z foli i pokroić w plastry ostrym nożem.
Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz