Piersi z kurczaka w chrupiącej serowej panierce
W moim domu, jeśli na obiad są kotlety z piersi kurczaka, to jest to najlepszy obiad na świecie. Wiadomo. Kotlety robi się szybko i łatwo, ale ileż można...? Dlatego ciągle myślę, by kotlet został kotletem drobiowym, ale by jednak coś dodać, coś zmienić, by nudno nie było. I tak też stało się tym razem. Jeden malutki dodatek w postaci żółtego sera, a kotlet nabiera nowego smaku. Chrupiącego i z wyraźnym posmakiem serowym.Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 3 jajka
- 4 łyżki kefiru
- szklanka bułki tartej
- 100-150 g twardego żółtego sera
- mąka pszenna
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Piersi umyć, osuszyć, przekroić na pojedyncze piersi. Następni odciąć małe polędwiczki, a piersi przekroić wzdłuż, na 2 cieńsze kotlety. Każdą część delikatnie rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć. Odstawić na 10 minut. W tym czasie ser żółty zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jajka dokładnie roztrzepać, dodać kefir i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na jeden talerz nasypać mąkę. Na drugim talerzu wymieszać ser z bułką. Kotlety najpierw dokładnie obtoczyć w mące - nadmiar strzepać. Następnie zamoczyć w jajku i kefirze i na końcu w bułce z serem.Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz