Piersi z kurczaka w ciemnej glazurze
Proste i smaczne danie z kurczaka. A do tego szybkie w przygotowaniu. I jeszcze tylko dodam, że takie nie całkiem banalne. Piersi są soczyste, aromatyczne i bardzo sycące. Wystarczy tylko przyrządzić jakąś lekką sałatkę i obiad gotowy.Składniki:
- 4 pojedyncze piersi
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- łyżka miodu
- pół łyżeczki curry
- 4 ząbki czosnku
- łyżka oleju rzepakowego
- pół łyżeczki papryczki chili
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sok z puszki z ananasami
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, wyciąć małe polędwiczki.Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z sosem sojowym, miodem, olejem rzepakowym, chili i curry, ewentualnie sól, wymieszać.
Piersi dokładnie natrzeć powstałą marynatą i odstawić do lodówki na 10 minut.
Mięso przełożyć na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyć z każdej strony po 2-3 minuty, Następnie piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać sok z puszki, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz