Biały blok z płatkami
Miało być zupełnie co innego na niedzielny deser. Zabrakło jednak podstawowego składnika, i szybko powstał inny deser. I to bardzo szybko. Jedną ręką, gdyż druga była zajęta przez telefon. Plotkując, w ciągu rozmowy powstał idealny deser. Bardzo słodki. Baaaardzo. Jeden kawałek spokojnie zaspokoi Wasz głód na słodycze na baaaardzo długo....Do dzieła!Składniki:
- 500 g mleka w proszku niegranulowanego
- 2 szklanki cukru
- 120 ml wody
- 250 g margaryny
- 200 g herbatników typu petit
- 2 - 3 szklanki dowolnych płatków śniadaniowych - u mnie czekoladowe kulki - fajnie kontrastują w białym bloku
Sposób przygotowania:
Wodę, cukier i kostkę margaryny zagotować. Mleko przesypać do miski. Wolnym strumieniem wlewać gorącą masę do mleka, energicznie mieszając łyżką, aż powstanie gładka masa. Herbatniki połamać, dodać do miski, wsypać również płatki i dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą i włożyć jeszcze ciepłą masę, wyrównać i wstawić do lodówki do zastygnięcia.Smacznego!!!
Witam. Na jaką keksowke jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńWitam, 25x12 cm😃, pozdrawiam serdecznie
Usuń