Surówka z czerwonej kapusty
Czerwona kapusta w surówce nie koniecznie musi być parzona, czy też gotowana. Mimo, że jest dużo twardsza od białej kapusty, odpowiednio przygotowana, rewelacyjnie sprawdzi się w świeżej surówce. Świetny dodatek do drugiego dania, zdrowy, kolorowy i szybki w przygotowaniu. Kapusta czerwona nie musi być nudna i modra :)Składniki:
- mała czerwona kapusta
- czerwona cebulka
- 1 marchew
- 1 jabłko
- sól (spora łyżeczka)
- pół łyżeczki cukru
- 3-4 łyżki octu winnego czerwonego
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 2 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno poszatkować. Im drobniej tym lepiej. Następnie posolić, wymieszać i pozostawić na około 20 minut, by kapusta skruszała. W tym czasie marchew i obrane jabłko zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać, Po 20 minutach kapustę dokładnie wygnieść rękoma. Nadmiar soku można zlać - ja tego nie zrobiłam. Dodać cukier, ocet, musztardę, majonez, wymieszać, ewentualnie dosmaczyć solą. Wstawić do lodówki by wszystko się przegryzło.Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz