Ciasto Łabędzi Puch
Nigdy nie zgadniecie co jest głównym składnikiem kremu...Ani patrząc, ani smakując, dotykając nigdy bym nie zgadła. A tym składnikiem jest? Taram....2 suche bułeczki kajzerki. Ugotowałam na ich bazie budyń kokosowy. Ciasto jest rewelacyjne. I nie mówię tak by sama sobie tu słodzić, ale tak jest naprawdę. Lekki biszkopt, przełożony kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki oraz masą budyniową z kokosem i wszystko posypane chrupiącą posypką z wiórków kokosowych. Niebo - wiecie gdzie :)Składniki:
biszkopt:- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 2 suche kajzerki pszenne
- 3 szklanki mleka
- opakowanie cukru waniliowego
- pół szklanki cukru
- 100 g wiórek kokosowych
- 200 g miękkiego masła
- 100 wiórek kokosowych
- 1 łyżka masła
- pół szklanki cukru
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (u mnie oczywiście galaretka z czarnej porzeczki)
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania, dodawać partiami cukier, ciągle miksując na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty, dodać po jednym żółtku, cały czas mieszając. Następnie wlać małym strumieniem olej, ciągle miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać delikatnie do masy i dokładnie wymieszać łyżką.Blaszkę (u mnie 26x40) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 35-40 minut. Biszkopt studzimy. Zimny przekrawamy na 2 blaty.
Kajzerki moczymy w 2 szklankach mleka. Gdy bułki zmiękną, rozdrabniamy je widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy wiórki kokosowe oraz rozdrobnioną bułkę z mlekiem i zagotowujemy budyń. Budyń studzimy.
Masło dokładnie ucieramy. Dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając.
Pierwszy blat biszkoptu smarujemy cienko dżemem. Na to wykładamy połowę kremu kokosowego, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i smarujemy pozostałą częścią kremu.
Na patelni roztapiamy łyżkę masła. Wsypujemy cukier oraz wiórki kokosowe i cały czas mieszając lekko prażymy, aż do uzyskania lekko złotego koloru wiórek. Ciepłą posypkę rozsypujemy na wierzchu ciasta, delikatnie dociskając ją do kremu.
Ciasto wstawiamy do lodówki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz