Szybkie ciasto jogurtowe z dżemem mieszane widelcem
Czasu ostatnio na wszystko mi brakuje. Czasu, chęci i motywacji. To znaczy chęci to może są, ale sił brak. A chęć na ciasto była tak ogromna, że mimo zmęczenia poświęciłam te 3 minuty (tak, tak 3 minuty) i zakręciłam szybkie, co ja mówię, błyskawiczne ciasto. Taki zwykły placek ktoś powie...Tak. Zwykły. Ale jest szybki, smaczny, słodki, wilgotny i bardzo podzielny.Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- pół szklanki oleju
- szklanka naturalnego jogurtu
- szczypta soli
- około pół szklanki dowolnego dżemu, najlepiej kwaśnego ( u mnie galaretka z czarnej porzeczki w słoiku)
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Blaszkę (u mnie 25x25) wyłożyć papierem do pieczenia.W jednej misce wymieszać składniki suche: mąka, cukier, proszek do pieczenia i szczypta soli. W drugiej misce rozbełtać widelcem jajka, wlać olej, jogurt naturalny i wymieszać. Składniki suche wsypać do mokrych i szybko wymieszać widelcem. Wlać ciasto do blaszki. Na wierzch położyć kleksy dżemu, a następnie drugą stroną widelca zrobić esy floresy mieszając dżem z ciastem.
Piec przez około 40 minut.
Smacznego!!!
Pieczenie góra dół ? Termoobieg czy nie ?
OdpowiedzUsuń