Babka piaskowa cioci Heli
Będąc dzieckiem, na wakacje wyjeżdżałam czasami na wieś do swojej rodziny. A że nie było tam rówieśników do zabawy, całe godziny spędzałam ze swoją ciocią w kuchni. Czasami podpatrując ją, a czasami przepisując mozolnie dziecinnym pismem przepisy z jej wiekowego kajeciku, do swojego zeszyciku. Wtedy nie wiedziałam po co to robię. Ot, z nudów ćwiczyłam kaligrafię :) Dziś ten śmieszny dziecinny zeszycik jest dla mnie prawdziwym skarbem. Odnajduję tam przepisy, których nigdzie indziej nie zajdziecie.To właśnie z tego zeszyciku powstała babka na wielkanocny stół. Piękna, kształtna baba o cudownym kolorze i niesamowitym smaku. Polecam serdecznie!!!
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- pół kostki margaryny (125g)
- 4 łyżki mąki pszennej
- kilka kropel zapachu migdałowego
- 4 łyżki oliwy
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
Sposób przygotowania:
Wsypać do miski szklankę cukru, jedno jajo i pół kostki margaryny. Wszystko dokładnie zmiksować.Dodać drugie jajko, 4 łyżki mąki pszennej i kilka kropel zapachu migdałowego i ponownie wszystko zmiksować.
Dołożyć trzecie jajko, 4 łyżki oliwy oraz szklankę mąki ziemniaczanej i szczyptę soli. Zmiksować.
Na konie dodać jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, na proszek nalać jedną łyżkę stołową octu i szybko zmiksować.
Wlać do formy z kominem wysmarowanej smalcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni dopóki babka nie urośnie, później obniżyć temperaturę do 150 stopni. Piec przez około 40 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz