sobota, 11 maja 2019

Babka piaskowa cioci Heli

Babka piaskowa cioci Heli

Będąc dzieckiem, na wakacje wyjeżdżałam czasami na wieś do swojej rodziny. A że nie było tam rówieśników do zabawy, całe godziny spędzałam ze swoją ciocią w kuchni. Czasami podpatrując ją, a czasami przepisując mozolnie dziecinnym pismem przepisy z jej wiekowego kajeciku, do swojego zeszyciku. Wtedy nie wiedziałam po co to robię. Ot, z nudów ćwiczyłam kaligrafię :) Dziś ten śmieszny dziecinny zeszycik jest dla mnie prawdziwym skarbem. Odnajduję tam przepisy, których nigdzie indziej nie zajdziecie.
To właśnie z tego zeszyciku powstała babka na wielkanocny stół. Piękna, kształtna baba o cudownym kolorze i niesamowitym smaku. Polecam serdecznie!!!

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • pół kostki margaryny (125g)
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • kilka kropel zapachu migdałowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Sposób przygotowania:

Wsypać do miski szklankę cukru, jedno jajo i pół kostki margaryny. Wszystko dokładnie zmiksować.
Dodać drugie jajko, 4 łyżki mąki pszennej i kilka kropel zapachu migdałowego i ponownie wszystko zmiksować.
Dołożyć trzecie jajko, 4 łyżki oliwy oraz szklankę mąki ziemniaczanej i szczyptę soli. Zmiksować.
Na konie dodać jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, na proszek nalać jedną łyżkę stołową octu i szybko zmiksować.
Wlać do formy z kominem wysmarowanej smalcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni dopóki babka nie urośnie, później obniżyć temperaturę do 150 stopni. Piec przez około 40 minut.

Smacznego!!!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz