Klops (pieczeń rzymska) na kanapki z jajkiem
Pieczeń rzymska, czy jak kto woli klops, to świetna alternatywa dla kotletów mielonych. Jednak o tyle lepsza, że można ją podać jako przystawka na stole, na kanapkę i tradycyjnie na gorąco z sosem na przykład pieczarkowym. Świetnie się prezentuje i doskonale smakuje. Klopsa upiekłam z dodatkiem gotowanych na twardo jajek. Ale równie dobrze będzie wyglądał i smakował z ugotowanym brokułem albo marchewką.Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa
- 2 surowe jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- pieprz ziołowy
- majeranek
- czosnek granulowany
- odrobina słodkiej czerwonej papryki
- 8 jajek ugotowanych na twardo
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie.Mięso mielone wymieszać z surowymi jajkami, przyprawami, przestudzoną, przesmażoną cebulką oraz bułką tartą. Dokładnie wyrobić mięso rękoma.
Przygotować 2 foremki keksowe o wymiarach 20 x 7 cm.
Do każdej foremki włożyć do połowy wysokości mięso, następnie ułożyć jajka jedno obok drugiego, wzdłuż formy, i przykryć pozostałą częścią mięsa.Wyrównać.
Piec przez około 60 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu zlać powstały w foremce płyn.
Ostudzić, wyjąć z foremki i kroić.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz