Roladki ze schabu z brokułem i serem w sosie śmietanowym
Proste i smaczne danie. Wymyślone na poczekaniu. Można podawać z gotowanymi ziemniaczkami, ale najlepiej smakuje z makaronem. Schab wyszedł kruchy, a sos śmietanowy bardzo wyrazisty.Składniki:
- 1,2 - 1,5 kg schabu (u mnie bardzo przerośnięty)
- 500g brokuła
- kilka plastrów żółtego sera
- 400 ml śmietany 30 %
- sól
- pieprz
- granulowany czosnek
- wędzona papryka
Sposób przygotowania:
Schab pokroić w grubsze plastry, dokładnie rozbić, oprószyć solą, pieprzem i wstawić na noc do lodówki.Brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku (5 minut!!! ).
Na każdy plaster mięsa położyć 1-2 plasterki żółtego sera, po 2 różyczki ugotowanego brokuła i zwinąć w ścisłe roladki. Ułożyć w głębszym naczyniu żaroodpornym. Wierzch roladek oprószyć wędzoną słodką papryką, granulowanym czosnkiem, ewentualnie solą. Całość zalać 30% śmietanką. Wstawić do piekarnika na około 1,5 godziny do temperatury 190 stopni. Piec pod przykryciem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz