Truskawkowy sernik z musem na zimno z kruchym nutellowym spodem
Czas na truskawki dobiega końca. Nie mogłam sobie jednak pozwolić na to, by nie pojawił się ani jeden wpis na moim blogu z królową truskawką w roli głównej. A jeśli już królowa truskawka, to oczywiście w towarzystwie sernika na zimno. W takie upały to połączenie jest wręcz idealne i bardzo pożądane. Postanowiłam nieco wzbogacić nasz tradycyjny serniczek. Spód powstał z kruchych maślanych herbatników i kremu czekoladowego nutella. A wierzch okryłam musem z truskawek z galaretką.Składniki:
spód:- 200 g herbatników maślanych
- 4 czubiaste łyżki nutelli
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 kg sera twarogowego zmielonego z wiaderka
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki truskawkowe
- 500 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Sposób przygotowania:
Herbatniki zmielić w malakserze lub potraktować blenderem. Dodać nutellę, roztopione masło i dokładnie wymieszać.Dno tortownicy(ja użyłam 26 cm, ale lepsza będzie 28 cm) wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
Tortownicę wyłożyć spodem ciasteczkowym, Wyrównać. Wstawić do lodówki.
2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać zimną galaretkę, zmiksować. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy. Wstawić do lodówki.
2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Ostudzić. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zblendować. Połączyć mus z zimną galaretką i wylać na zastygniętą masę serową. Wstawić do lodówki.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!!!
Bardzo smaczne, skorzystałem.
OdpowiedzUsuńMoja rodzina też była zachwycona.
Zachęcam też do odwiedzenia mojej strony z ogłoszeniami, dzięki niej kupicie odpowiednie składniki.
darmowe ogłoszenia Zapraszam