Marynowana cukinia z curry na zimę
Półki w spiżarce już uginają się od ciężaru. Ale co zrobić, gdy cukinia w ogrodzie rośnie jak oszalała...??? Nic, tylko ładować ją do słoików, i być szczęśliwym zimą, że ma się takie dobra w spiżarce. A dziś cukinia wylądowała w słoikach w towarzystwie octowej zalewy, na słodko, z dodatkiem przyprawy curry. Będzie pysznie :)Składniki:
- cukinia (użyłam kilku dużych)
- 6 szklanek wody
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 20 g curry (całe opakowanie)
- łyżka soli kamiennej
- 4 duże ząbki czosnku
- plaster cebuli
- liść selera
- szczypta białej gorczycy
Sposób przygotowania:
Cukinie umyć, obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w paski (długość uzależniona będzie od wysokości waszych słoików).Zagotować zalewę. Lekko przestudzić.
Do czystych słoików na dno powkładać plaster cebuli oraz liść selera. Następnie ściśle układać paski cukinii. Wsypać szczyptę gorczycy do każdego słoika. Zalać ciepłą zalewą.
Pasteryzować 5 minut.
Wykładać słoiki do góry dnem i tak pozostawić je do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!!!
Przepis super (dziekuje), juz pare razy robiłam. Polecam
OdpowiedzUsuń