Roladki schabowe z masłem i żółtym serem
Na typowego schabowego chyba nikogo długo nie trzeba namawiać. Ale jeśli macie go dość, polecam małe odstępstwo od tradycyjnego kotleta schabowego. Dodajcie do niego troszkę masła, plaster żółtego sera, zwińcie jak roladkę, obtoczcie w panierce i usmażcie. W prosty sposób otrzymacie soczystą roladkę, którą zachwycicie na nie jednym rodzinnym obiedzie.Składniki:
- 1,2 kg schabu
- 150 g żółtego sera w plastrach
- 100 g masła
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Schab umyć, osuszyć, pokroić w grubsze plastry. Rozbić dość cienko. Oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.Na każdy plaster mięsa położyć plaster sera i kilka wiórków masła. Zwinąć plastry w roladki. Można pospinać wykałaczkami. Jajka rozbełtać widelcem w miseczce. Do drugiej miseczki wsypać bułkę tartą. Roladki obtaczać w jajku, następnie w bułce i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Smacznego!!!
pycha!
OdpowiedzUsuń