Roladki szpinakowe z łososiem
Piękna i efektowna przystawka. A co najważniejsze bardzo smaczna. Rolada omletowa ze świeżego szpinaku nadziewana kremowym serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem i koperkiem. Smaku szpinaku raczej się nie doszukujcie, ze szpinaku pozostaje jedynie piękny zielony kolor. Idealna przekąska na wszelakie imprezy, szykowną kolację, a nawet na Wigilię. Samo wykonanie jest banalnie proste, nie można tej roladki zepsuć :)Składniki:
omlet:- 250 g świeżego szpinaku
- 4 jajka
- szczypta soli
- pół szklanki mleka
- płaska łyżeczka cukru
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 300 g śmietankowego kremowego serka (u mnie Almette)
- 150 g wędzonego łososia w plastrach
- 2 pęczki koperku
Sposób przygotowania:
W wysokim naczyniu umieścić umyty i osuszony szpinak, wlać mleko, jajka, wsypać szczyptę soli oraz łyżeczkę cukru. Wszystko zblendować na gładką, jednolitą konsystencję. Dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać.Dużą blaszkę od piekarnika wyłożyć po całości papierem do pieczenia, wylać ciasto, równomiernie jej rozprowadzić i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut, aż do lekkiego zarumienienia boków omleta. Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki piekarnika na kilka minut. Następnie wyjąć blachę z piekarnika i zwinąć omlet razem z papierem w rulon, po dłuższej stronie ciasta. Rulon pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Rulon odwinąć, posmarować ciasto serkiem, na wierzch ułożyć plastry łososia i posypać posiekanym koperkiem.
Zwijać z powrotem omlet w rulon, tym razem już ciaśniej, zdejmując przy okazji papier.
Roladę zawinąć w folię spożywczą i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
Smacznego!!!
robiłam coś podobnego w zeszłym roku na Sylwestra, ale w wersji naleśnika, nie omletu. Pyszne!
OdpowiedzUsuń