piątek, 27 grudnia 2019

Roladki szpinakowe z łososiem

Roladki szpinakowe z łososiem

 Piękna i efektowna przystawka. A co najważniejsze bardzo smaczna. Rolada omletowa ze świeżego szpinaku nadziewana kremowym serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem i koperkiem. Smaku szpinaku raczej się nie doszukujcie, ze szpinaku pozostaje jedynie piękny zielony kolor. Idealna przekąska na wszelakie imprezy, szykowną kolację, a nawet na Wigilię. Samo wykonanie jest banalnie proste, nie można tej roladki zepsuć :)

Składniki:

omlet:
  • 250 g świeżego szpinaku 
  • 4 jajka
  • szczypta soli 
  • pół szklanki mleka
  • płaska łyżeczka cukru
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
 dodatkowo:
  • 300 g śmietankowego kremowego serka (u mnie Almette)
  • 150 g wędzonego łososia w plastrach
  • 2 pęczki koperku

Sposób przygotowania:

W wysokim naczyniu umieścić umyty i osuszony szpinak, wlać mleko, jajka, wsypać szczyptę soli oraz łyżeczkę cukru. Wszystko zblendować na gładką, jednolitą konsystencję. Dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. 
Dużą blaszkę od piekarnika wyłożyć po całości papierem do pieczenia, wylać ciasto, równomiernie jej rozprowadzić i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut, aż do lekkiego zarumienienia boków omleta. Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki piekarnika na kilka minut. Następnie wyjąć blachę z piekarnika i zwinąć omlet razem z papierem w rulon, po dłuższej stronie ciasta. Rulon pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Rulon odwinąć, posmarować ciasto serkiem, na wierzch ułożyć plastry łososia i posypać posiekanym koperkiem.

Zwijać z powrotem omlet w rulon, tym razem już ciaśniej, zdejmując przy okazji papier.

Roladę zawinąć w folię spożywczą i wstawić na co najmniej godzinę do lodówki.

Smacznego!!!




1 komentarz:

  1. robiłam coś podobnego w zeszłym roku na Sylwestra, ale w wersji naleśnika, nie omletu. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń