Babeczki piernikowe z polewą toffi
Wyobrażacie sobie Święta Bożego Narodzenia bez zapachu pieczonego piernika? Ja nie :) Wszyscy w domu uwielbiają zapach przypraw korzennych wydobywający się podczas pieczenia pierniczków, pierników, czy tak jak dziś babeczek piernikowych. A że babeczki kocha moja córka, a pierniki kochają wszyscy, więc szybciutko zamieszałam składniki i powstał taki przedsmak świątecznych wypieków. Polecam serdecznie.Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- łyżka przyprawy piernikowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka kakao
- szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 2 łyżki płynnego miodu
- szczypta soli
- polewa toffi
- kolorowa posypka
Sposób przygotowania:
Suche produkty (mąka, cukier, proszek do pieczenia, kakao, przyprawa piernikowa, sól) wymieszać w misce. W drugiej misce wymieszać mokre składniki (mleko, miód, olej, jajko). Połączyć ze sobą składniki suche i mokre. Wymieszać łyżką.Papilotki umieścić w formie do muffinek. Nalewać ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Piec około 25 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu polać babeczki polewą toffi i ozdobić posypką.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz