Sos, polewa toffi
Zamiast sztucznych polew z torebki do dekoracji ciast, polecam łatwą i szybką polewę toffi. Jest niezastąpiona przy wszelakich wypiekach, sernikach, babkach, szarlotkach czy też zwykłych naleśnikach, lodach czy też gofrach. Zrobicie ten sos w mig.Składniki:
- szklanka cukru trzcinowego
- pół szklanki śmietany 30%
- 120 g masła
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Cukier, masło oraz śmietanę włożyć do rondelka. Wymieszać i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień na najmniejszy i często mieszając gotować około 3 minut, aż sos zredukuję się i ładnie zgęstnieje. Dodać sól, wymieszać i gotowe. Nie gotujcie za długo, bo chyba chcecie otrzymać sos-polewę, a nie krówki :) Sos po ostudzeniu zesztywnieje.Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz