Ciasteczka orzechowo-słonecznikowe
Dzisiejsze ciasteczka będą idealnym deserem-przegryzką na świątecznym stole. Po brzegi wypełnione orzechami, migdałami i słonecznikiem. Słodkie, wciągające, przepyszne.Składniki:
- 240 g ziaren słonecznika
- 60 g migdałów
- 90 g orzechów ziemnych (użyłam lekko solonych)
- 4 białka
- 4-6 łyżek bułki tartej
- 1 łyżka płynnego miodu
- 250 g cukru pudru + cukier puder do obtoczenia
- orzechy włoskie do dekoracji
Sposób przygotowania:
Słonecznik, migdały i orzeszki ziemne zmielić na proszek. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładką i plastyczną masę. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miseczki nasypać cukru pudru do obtaczania.
Ze schłodzonej masy orzeszkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze i układać na blaszce. Kciukiem w każdej kulce zrobić wgłębienie, w które wcisnąć kawałek orzecha włoskiego.
Piec przez około 15-20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz