Babka na oranżadzie z bakaliami
Dzisiejsza babka powstała na bazie gazowanego napoju. Ja użyłam 7-up, ale może to być jakikolwiek napój słodzony, byle by był gazowany. Baba wyszła wilgotna, puszysta, napakowana żurawiną, suszonymi śliwkami oraz kandyzowaną skórką pomarańczową i co najważniejsze - cudownie pachnąca cytrusami. Prosta w przygotowaniu, więc do dzieła, będzie w sam raz do popołudniowej kawy.Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oranżady (użyłam 7-up)
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanka oleju
- otarta skórka z jednej pomarańczy
- otarta skórka z jednej cytryny
- pół szklanki bakali: żurawina, pocięta w kosteczkę suszona śliwka oraz kandyzowana skórka z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać partiami cukier, ciągle miksując. Dodać po jednym żółtku, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z bakaliami i dodać do masy jajecznej. Wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać - na najniższych obrotach miksera.Foremkę na babkę wysmarować tłuszczem, obsypać mąką, wlać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, przez około 45 minut - aż do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z blaszki i obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz