Kaszotto z pęczaku chakalaka
Ostatnimi czasy mam straszną ochotę na kaszę pęczak. Mogłabym jeść i jeść bez końca. Smakuje mi nawet sam pęczak z masłem. No ale przecież nie mogę ciągle serwować rodzinie suchego pęczaku. Dlatego dzisiaj proponuję rozgrzewające, ostre kaszotto - pęczotto chakalaka, idealne na chłodne dni, z dużą ilością składników i warzyw i co najważniejsze, szybkie i proste w przygotowaniu. Pikantność można dozować wg własnego upodobania.Składniki:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 1 duża marchew
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- puszka kukurydzy konserwowej
- 1 duża czerwona papryka
- łyżeczka curry
- łyżka posiekanego świeżego imbiru
- płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- szczypta (lub więcej jeśli lubicie) chili
- pieprz
- ok. 0,5 l bulionu warzywnego
- 3-4 łyżki śmietany 30 %
- kilka listków posiekanej bazylii
- 3-4 łyżki oleju
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju, na głębokiej patelni lub garnku i grubym dnem, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko przesmażyć. Wsypać pęczak, dodać curry, słodką paprykę, chili i smażyć około 2 minut. Następnie wlewać partiami bulion. Gotować na małym ogniu pod przykryciem i w miarę potrzeby mieszać i dolewać bulionu. Następnie dodać potarkowaną na grubych oczkach marchew oraz imbir i gotować kolejne 10 minut pod przykryciem. Na koniec dodać pomidory, pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz odsączoną kukurydzę i gotować bez przykrycia do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem dodać śmietanę i gotować jeszcze 3 minuty.Przed podaniem posypać posiekaną bazylią.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz