Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem
Sałatka ziemniaczana chodziła za mną już dłuższy czas. Taka prosta, z majonezem i czosnkiem najlepiej. Ugotowałam więc ziemniaki, zajrzałam do lodówki, wyciągnęłam majonez, a że obok niego stały puszeczki z tuńczykiem, ręką bezwiednie wyciągnęłam tuńczyka z lodówki. I tak zamiast prostej ziemniaczanej sałatki powstała prosta sałatka, ale z tuńczykiem. Ugotowałam tylko kilka jajek, dodałam trochę warzyw i zaraz w kuchni zapachniało sałatką. Na kolację jak znalazł :)Składniki:
- około 1,5 kg ziemniaków
- 5 jajek
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 3-4 ogórki kiszone
- 1 mała cebula
- pęczek szczypiorku
- 3-4 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, wyszorować szczoteczką, ugotować w mundurkach na miękko. Ostudzić i obrać ze skórki. Pokroić w grubszą kostkę. Ogórki i cebulę pokroić w kosteczkę. Szczypiorek drobno posiekać. Kukurydzę i fasolę przelać na sicie wodą, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, tuńczyka odsączyć z oleju, rozdrobnić widelcem, dodać do pozostałych składników. Dodać sól, pieprz do smaku, dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na jakąś godzinę, by sałatka przegryzła się.Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz