Szynka gotowana kanapkowa
Kolejna wariacja wędlin domowych bez wędzenia. Szynka gotowana dwukrotnie po 8 minut. Pewnie przepis Wam znany, i na pewno lubiany, ale odświeżam, warto!!! Szynka z tego przepisu wychodzi soczysta, miękka i co najważniejsze bez chemii i sztucznych dodatków. Taka wędlina na kanapce to prawdziwy skarb!!! Do dzieła :)Składniki:
- 1-1,5 kg szynki
- 4-5 liści laurowych
- łyżka ziaren jałowca
- 5-6 ząbków czosnku
- 3 łyżki majeranku
- 3 łyżki majonezu
- 6 łyżek soli
- 2 łyżki cukru
- 1 cebula
Sposób przygotowania:
Szynkę umyć, osuszyć, można osznurować ( jeśli szynka jest niekształtna jest to bardzo wskazane). Szynkę umieścić w wysokim garnku, wrzucić wszystkie składniki i przyprawy i zalać szynkę wodą tak by cała była nią pokryta. Wstawić garnek na gaz. Zagotować, od momentu zawrzenia gotować tylko 8 minut i wyłączyć ogień. Zostawić do ostygnięcia na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc, po czym znowu zagotować i gotować znowu 8 minut i zestawić z ognia. Ostudzić, zimną szynkę wyjąć z garnka, osuszyć i gotowe.Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz