Pieczona szynka kanapkowa
Nie ma to jak swojska wędlina na kanapki. Bez chemii, 100% mięsa w mięsie, czy jednym słowem wiem co jem :) Przygotowanie takiej wędliny zajmie Wam chwilkę, a jak już raz spróbujecie, odechce się Wam kupowania wędlin w sklepie. Tę banalnie prostą, ale genialnie smaczną szynkę zróbcie już dziś!!!Składniki:
- około 1,5 kg szynki
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 3 ziarna jałowca
- 1-2 liście laurowe
Sposób przygotowania:
Czosnek pokroić w plasterki. Kolendrę oraz jałowiec rozgnieść w moździerzu. Wszystkie przyprawy wsypać do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec szynkę, wlać olej i dokładnie wymieszać. Szynkę umyć, osuszyć, można pokusić się o sznurowanie, by nadać ładny kształt szynce. Szynkę włożyć do naczynia z marynatą i marynować 2-3 dni, obracając ją 2 razy dziennie. Następnie wlać do naczynia odrobinę wrzątku i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na około 90 minut (1h pieczenia na 1 kg mięsa). Ostudzić.Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz