Zupa tajska z kurczakiem i makaronem sojowym
Smaki azjatyckie nie są faworytami w mojej kuchni. Czasem jednak, warto zaszaleć i oprócz polskiego schabowego lub zwykłej pomidorówki postawić na egzotykę. Postawiłam więc na rozgrzewającą zupę tajską o charakterystycznym połączeniu ostrych i słodkich nut oraz treściwym dodatku w postaci kurczaka. Wyszło pysznie. Polecam.Składniki:
- małe opakowanie makaronu sojowego nitki
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 250 g pieczarek
- puszka kukurydzy
- puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżeczki zielonej pasty curry
- 4-5 łyżeczek sosu rybnego
- mały pęczek szczypiorku
- 2,5 litra bulionu drobiowego
- limonka
Sposób przygotowania:
Makaron przyrządzić wg opisu na opakowaniu, lekko ostudzić a następnie pociąć na mniejsze kawałki.Kurczaka pokroić w kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać pastę curry oraz pokrojonego kurczaka i smażyć około 3 minuty, mieszając co jakiś czas. Następnie dodać drobno pokrojoną cebulę, smażyć 2 minuty i na koniec dodać drobno pokrojoną paprykę i smażyć kolejne 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować.
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, kukurydzę odcedzić, dodać do zupy. Wlać mleko kokosowe, doprawić do smaku sosem rybnym, ewentualnie pastą curry, dodać pokrojony makaron i zestawić z ognia. Dodać posiekany szczypiorek i skropić na końcu sokiem z limonki.
Według mnie, najlepsza na drugi dzień. :)
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz