Ciasto Lion bez pieczenia
Lion to zdecydowanie ciasto dedykowane na świąteczny stół oraz dla wielbicieli bardzo słodkich deserów. To herbatniki przełożone masą kajmakową, masą mascarponową z dodatkiem batonów lion oraz masą śmietanową i wszystko uwieńczone startą czekoladą. Ciasto bardzo szybkie w wykonaniu, proste, jednakże nie należące do tanich. Dlatego będzie świetnym deserem na bardzo odświętny obiad.Składniki:
- ok. 500g herbatników typu petit
- puszka gotowej masy kajmakowej (400 lub 510g)
- 750 g serka mascarpone
- 150 ml śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 batonów lion (białe lub ciemne)
- 500ml śmietany 30%
- 2 opakowania śmietanfixu
- 2 łyżki cukru pudru
- starta gorzka czekolada
Sposób przygotowania:
Blaszkę (u mnie 28x 40cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno blaszki wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki rozsmarować masę kajmakową. Kajmak przykryć następną warstwą herbatników.Batony lion pokroić w drobną kostkę. 150 ml śmietany ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać pokrojone batoniki i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki. Wyrównać i wyłożyć następną warstwę herbatników.
500 ml śmietany ubić. Gdy zacznie lekko sztywnieć dodać śmietanfixy i cukier puder. Ubić na sztywno i wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników.
Całość posypać startą, najlepiej gorzką czekoladą i wstawić na noc do lodówki, by herbatniki zmiękły.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz