Słodka nalewka z orzechów włoskich - orzechówka
Długo przymierzałam się do orzechówki. Aż tu nagle szwagier uraczył mnie całym kilogramem niedojrzałych, pięknych zielonych orzechów. On, swoją porcję nastawił na typowe lekarstwo, ja postanowiłam pójść w typowy słodki, aromatyczny, smakowy trunek, co oczywiście nie wyklucza zdrowotnych właściwości tejże nalewki :) Niedojrzałe, zielone orzechy włoskie mają silne właściwości bakteriobójcze, dlatego jeden kieliszek nalewki może nam pomóc przy zatruciu lub innych dolegliwościach układu odpornościowego. Polecam serdecznie.Składniki:
- 1 kg niedojrzałych orzechów włoskich
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wódki
- 2-3 szklanki cukru
- kilka goździków
- kawałek kory cynamonowej
- laska wanilii
- 1 gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Orzechy włoskie najlepiej zbierać na przełomie czerwca i lipca. Powinny być niedojrzałe, zielone, miękkie, bez problemu dające się pokroić. Orzechy myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Do krojenia zalecam założyć rękawice, gdyż orzechy bardzo farbują skórę. Pocięte orzechy wrzucamy do słoja, wlewamy spirytus oraz wódkę(orzechy powinny być całkowicie przykryte płynem), dodajemy przeciętą laskę wanilii, korę cynamony, całą gałkę muszkatołową, kilka goździków, zakręcamy słój i odstawiamy go w jasne, ciepłe miejsce na około 4 tygodnie. Na początku płyn będzie jasny i klarowny, lecz z czasem nabierze coraz ciemniejszej barwy.Po tym czasie zlewamy alkohol. Do owoców wlewamy 1-2 szklanki wody, wsypujemy 2-3 szklanki cukru i odstawiamy w ciemne i chłodniejsze miejsce na około 3 tygodnie. Co jakiś czas należy potrząsnąć słojem z orzechami, by cukier całkowicie się rozpuścił. Po tym czasie zlewamy syrop z orzechów i łączymy go ze zlanym wcześniej alkoholem. Wlewamy alkohol do syropu, nie odwrotnie!!!
Mieszamy, cedzimy alkohol przez gazę i rozlewamy do butelek. Odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy!!! Im dłużej stoi, tym ciemniejszej barwy nabiera.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz