Tort czekoladowo - mascarpone z borówkami bez pieczenia
Jak co roku, na swoje urodziny, sama sobie przygotowuje torcik. Prosty, bez pieczenia, ale za to z dużą ilością kremu...Lekki, delikatny, na bazie białej czekolady, śmietany kremówki i serka mascarpone. Użyłam borówek i niebieskiej galaretki z leśnych owoców. Spód to kruche czekoladowe herbatniki.Składniki:
spód:- 200 g czekoladowych herbatników
- 100 g masła
- 500 ml śmietany 30%
- 750 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 czubate łyżeczki żelatyny (można pominąć, ale są upały, więc odrobinę się zabezpieczam)
- 2 tabliczki białej czekolady (2 x po 100 g)
- 2 niebieskie galaretki
- 300 g borówki amerykańskiej
- 2 szklanki wrzącej wody
Sposób przygotowania:
Herbatniki mielimy w malakserze (można zblendować). Masło roztopić. Połączyć piasek ciasteczkowy z ciepłym masłem i dokładnie wymieszać.Dno tortownicy (najlepiej 28cm, ja użyłam 26 cm i ledwo się wszystko zmieściło) wyłożyć folią spożywczą. Wyłożyć masę ciasteczkową na spód i dokładnie ubić palcami (lub łyżką). Tortownicę włożyć do lodówki.
2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i odstawić do ostudzenia.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do lekkiego ostudzenia. W tym czasie ubić śmietanę. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Do serka wlać przestudzoną czekoladę i wymieszać. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce masy serowej i za każdym razem krótko zmiksować. Jeśli zdecydujecie się na użycie żelatyny, należy ją uprzednio namoczyć w odrobinie zimnej wody, a następnie rozpuścić w 1/4 gorącej szklanki wody. Ten etap można pominąć, gdyż masa i tak jest gęsta. Niestety są straszliwe upały i bałam się że wszystko będzie płynąć.
Rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę wlać do masy i szybko, ale dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i wyrównać. Wstawić do lodówki. Gdy masa zgęstnieje, wyłożyć borówki i wylać na wierzch gęstniejącą niebieską galaretkę. Wstawić do lodówki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz