Kotlety mielone z piekarnika z papryką i fetą
Kotlety mielone są uwielbiane przez Polaków. To prawdziwy klasyk na na naszych stołach, który bez dwóch zdań przeszedł do polskiej tradycji. Tradycja tradycją, ale kotlet czasem trzeba odmłodzić i unowocześnić. Dużo w tym kierunku nie trzeba robić. Wystarczy klika składników dodać, zamiast smażenia, upiec w piekarniku i też będzie pysznie. A konkretniej: mięso mielone z indyka wymieszane ze świeżą czerwoną papryką, podsmażoną cebulką, serem feta oraz świeżą bazylią i zapieczone w piekarniku. Obiad jak się patrzy i to bez sterczenia nad patelnią :)Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 duża czerwona papryka
- 1 cebula
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 100 g sera feta
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- odrobina oliwy do posmarowania kotlecików
- łyżka oliwy do podsmażenia cebuli
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Paprykę wydrążyć z gniazda nasiennego, usunąć białe błonki i pokroić w drobną kostkę. Fetę pokroić w kostkę. Bazylię drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Dokładnie wyrobić. Formować okrągłe kotleciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kotlet posmarować odrobiną oliwy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz