Nalewka czereśniowa
O przyjemności jedzenia czereśni nie trzeba dużo mówić. Najlepsze są te zerwane prosto z drzewa...Pojawiające się czereśnie na straganie są dla mnie zwiastunem nadchodzących wakacji. A że ich czas jest krótki, należy się cieszyć i cieszyć póki są. Żołądki nasycone, więc czas na przerabianie :) Nalewka z czereśni stoi w kuchni i nabiera mocy...Za kilka miesięcy w chłodne wieczory będzie jak znalazł. Nalewka czereśniowa nie tylko wspaniale rozgrzewa. Jej cenne właściwości sprawiają, że zalecana jest szczególnie dla tych, którzy zmagają się z problemami żołądkowymi. Dawniej spożywano kieliszek nalewki po każdym posiłku w celu poprawy trawienia. Nalewka z czereśni to także wspaniały lek na choroby wieńcowe i reumatyzm. Owoce czereśni posiadają mnóstwo cennych właściwości, które bardzo pozytywnie wpływają na nasz organizm. Sam sok pozyskiwany z czereśni stanowi ogromne bogactwo potasu. Zatem do dzieła!!!Składniki:
- 1 kg dojrzałych czereśni
- 0,5 - 1 kg cukru (lubię słodkie nalewki, dałam cały 1kg)
- 700ml spirytusu
- 300ml przegotowanej wody
- skórka z jednej dużej cytryny
- sok z dużej cytryny
Sposób przygotowania:
Czereśnie umyć, wydrylować, umieścić w dużym słoju, zasypać cukrem. Pozostawić na 2-3 dni w ciepłym miejscu, by czereśnie puściły sok. Co jakiś czas zamieszać w słoju, by szybciej rozpuścił się cukier. Spirytus wymieszać z wodą. Wlać alkohol do słoja, wrzucić skórkę od cytryny (skórka ma być bez białego miąższu), zamieszać, zamknąć słój i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Co jakiś czas należy słojem zamieszać. Po tym okresie należy zlać nalewkę, dodać sok z jednej cytryny, wymieszać i rozlać do butelek. Butelki ustawić w chłodnym miejscu. Nalewka jest gotowa po około 3 miesiącach.Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz