Kruche rurki z kremem truskawkowym
Powiem krótko. Rurki są pyszne, ale bardzo pracochłonne. Ciasto robi się w mig, ale samo przygotowanie rurek wymaga sporo czasu i zaangażowania. No chyba, że posiadacie 40 foremek, to praca będzie naprawdę przyjemna i szybka, bo wszystko zrobicie za jednym zamachem. Ja niestety posiadam rurek tylko 10. A, że rurek wyszło 40, to pracy miałam na 4 razy. A jeszcze przy drugim razie nie wiedzieć czemu, zgasł mi piekarnik, więc czekałam i czekałam i czekałam na rurki aż się zarumienią, a tu nic. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Rurki wyszły przepyszne, krem baaardzo truskawkowy, a same rurki bardzo kruche. I przy najbliższej okazji zakupię następnych 10 foremek na rurki, to i praca moja będzie szybsza.Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 250 g margaryny
- 250 g śmietany 18%
- 500 g truskawek
- 4-6 łyżek cukru ( wszystko zależne jak bardzo słodkie macie truskawki)
- 2 budynie waniliowe
- pół szklanki soku (ananasowego bądź jabłkowego)
- 200 g masła
- odrobina margaryny do smarowania foremek
- cukier kryształ do obtoczenia rurek
Sposób przygotowania:
Potrzebne będą specjalne foremki do rurek.Mąkę, sól, margarynę oraz śmietanę krótko wyrobić na jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Truskawki umyć, odszypułkować, zblendować. Truskawki przełożyć do rondelka, wsypać cukier i zagotować. W połowie szklanki soku rozmieszać 2 opakowania budyniu i wlać do gotującego się musu truskawkowego. Ugotować budyń i ostudzić.
Masło utrzeć. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu truskawkowego, ciągle miksując.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 lub 3 części. Stolnicę podsypać odrobiną mąki. Każdą część cienko rozwałkować (na około 1mm) na długość około 35 cm. Za pomocą radełka, lub noża wycinać paski o szerokości około 2 cm.
Każdą foremkę posmarować odrobiną margaryny. Następnie owijać paskiem ciasta, zaczynając od węższej strony foremki.
Każdą foremką z ciastem obtoczyć do połowy cukrem. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, kładąc częścią nie obsypaną cukrem.
Piec w 190 stopniach przez około 15-20 minut na lekko złoty kolor.
Wyjąć upieczone rurki z piekarnika, przestudzić chwilkę i jeszcze ciepłe wyjmować z foremek.
Rurki całkowicie ostudzić.
Zimne rurki napełniać kremem za pomocą szprycy, bądź rękawa cukierniczego.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz