Sałatka z makreli wędzonej, papryki marynowanej i ryżu
Makrela wędzona to jedyna ryba w pełni tolerowana przez wszystkich członków mojej rodziny. Jak to się mówi-" długie zęby"? ma nie tylko mąż, ale przede wszystkim córka na wszelakie ryby. Tylko makrela znika z talerza z entuzjazmem. Dlatego, chociaż raz w tygodniu kupuję takową rybkę. Zjadamy ją samą, na kanapce albo tak jak dzisiaj w sałatce. Prosta, smaczna i w sam raz na kolację.Składniki:
- 2 średniej wielkości wędzone makrele
- 100g (torebka) ryżu
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 mniejsze lub jedna duża cebula
- puszka kukurydzy konserwowej
- słoik marynowanej czerwonej papryki (około 6-8 plastrów)
- 3 łyżki majonezu
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Makrele obrać ze skóry, wyciągnąć ości i podzielić na mniejsze cząstki.Ryż ugotować. Ostudzić.
Paprykę, jajka, cebulę pociąć w kosteczkę.
Kukurydzę odsączyć na sicie.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dosmaczyć solą, pieprzem.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz