sobota, 26 maja 2018

Sernik kokosowy z truskawkami bez pieczenia

Sernik kokosowy z truskawkami bez pieczenia

Wyobraźcie sobie. Sobota. Dzień matki. Dostajecie najpiękniejsze laurki na świecie od swoich dzieci. Piękne kwiatki. Milion uśmiechów i tyleż samo uścisków. Łzy stają nam w oczach na widok rozpromienionego dziecka, które cały tydzień skrzętnie przygotowywało laurki w ukryciu, a teraz dumnie pręży się przed Tobą pokazując swoje arcydzieła. I słyszysz...Mamo, zrobisz ciacho z truskawkami??? Oczywiście, odpowiadacie. Po czym wsiadacie w samochód, jedziecie na ryneczek po świeżutkie truskaweczki, a tu....U jednego Pana brak, u Pani również, u Babci, która wydaje się Tobie, że zawsze siedzi w tym samym miejscu ze świeżymi truskawkami, też nie ma. Wsiadam w samochód i jadę na sąsiedni rynek. Tam też tylko puste kobiałki. Objeżdżam pół miasta w poszukiwaniu moich upragnionych truskawek i nigdzie ich nie ma....Ola Boga... co teraz...Zrezygnowana wracam do domu. Co teraz powiem mojemu dziecku? Ale po drodze zawadzam jeszcze do pewnego sławnego dyskontu. Może kupię borówki? A może mrożone truskawki? Patrzę, a tu na samym przodzie, śmieją się do mnie. Co prawda nie polskie, ale co mi tam. Biorę. Wpadam do domu. Oj późno. Coś na szybko muszę ukręcić. Ser w wiaderku, mleko kokosowe, truskawki, wiórki kokosowe i już siedzi w lodówce biały, kokosowy serniczek bez pieczenia, naszpikowany truskawkami. Pyszny, nie za słodki, idealny. Córka wniebowzięta. Ja też :)


Składniki:

  • 1kg białego sera mielonego z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 500 g truskawek
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 220 g herbatników typu petit
  • 2 łyżki kakao
  • 80 g masła
  • wiórki kokosowe do obsypania sernika

Sposób przygotowania:

Herbatniki zmielić w malakserze lub potraktować blenderem. Do miału herbatnikowego dodać kakao, wymieszać, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Masa musi mieć konsystencję mokrego piasku.

Tortownicę (u mnie 26cm) wyłożyć folią spożywczą. Wsypać masę z herbatników i dokładnie palcami ugnieść dno. Wstawić do lodówki.

 Truskawki umyć, odszypułkować. Jeśli są większe, przekroić na pół.

Żelatynę zalać  odrobiną zimną wody i odstawić do napęcznienia.

Ser zmiksować z cukrem i mlekiem kokosowym.  

Napęczniałą żelatynę zalać połową szklanki wrzątku i mieszać, dopóki żelatyna całkowicie się nie rozpuści. 

Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę wlać do masy sernikowej i dokładnie wymieszać. Na spód ciasteczkowy wylać około pół centymetra masy. Powkładać pocięte truskawki. Zalać resztą masy twarogowej. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Wierzch obficie posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!!!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz