Kotlety jajeczno-szpinakowe
Wiosna w pełni. Szpinak pięknie się zieleni na grządkach. Czas go szybko wykorzystać. A pierwsze zbiory szpinakowe trafiły do bezmięsnych kotlecików, na bazie gotowanych jajek. Kotlet z ziemniakami i do tego sałata (oczywiście z własnego ogródka) ze śmietaną i obiad gotowy. Pysznie i szybko.Składniki:
- 10 ugotowanych na twardo jajek
- 2 surowe jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 spore garści świeżego szpinaku
- pęczek szczypiorku
- 3-4 ząbki czosnku
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka drobno posiekać (używam do siekania kratki-krajalnicy). Szczypiorek drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Szpinak umyć, delikatnie osuszyć i pokroić. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić masę jak na kotlety mielone. Formować małe, delikatnie spłaszczone kulki i smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z obu stron na lekko złotawy kolor.Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz