Ciasto z rabarbarem na kefirze z kruszonką
Proste ciasta są jednak najlepsze. Takie babcine, szybkie, pachnące owocami z chrupiącą kruszonką. Jako dziecko (choć muszę się przyznać, że nadal tak mam) uwielbiałam wybierać większe okruszki kruszonki z ciasta. Babcia wystawiała blachę z pieca węglowego na werandę, a ja w ukryciu podbierałam co większe, jeszcze gorące grudki kruszonki. Też tak mieliście? Macie? :) Dzisiaj powstało zwykłe ucierane ciasto, na bazie kefiru, wyglądem i nawet smakiem do złudzenia przypomina ciasto drożdżowe. Jest za to bardzo szybkie, wilgotne, naszpikowane kwaskowatym rabarbarem i obficie posypane chrupiącą kruszonką.Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 4 jajka
- szklanka kefiru
- pół szklanki oleju
- szklanka cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 500 g rabarbaru
- 2-3 łyżki cukru
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g margaryny
Sposób przygotowania:
Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki i posypać 2-3 łyżkami cukru. Odstawić.Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym do białości, następnie wlać kefir, olej, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ciasta i dokładnie zmiksować.
Blaszkę (u mnie 32x40) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, na wierzch rozsypać równomiernie rabarbar.
Kruszonka- mąkę, cukier i margarynę dokładnie rozetrzeć palcami, aż powstaną grudki i posypać nią ciasto.
Piec około 35-40 minut w 170 stopniach. Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz