Schab po grecku
Dzisiejsza propozycja, zapewne ma niewiele wspólnego z Grecją, ale do złudzenia przypomina mi naszą "rodowitą rybę po grecku" :) Oczywiście zamiast ryby podałam schab w plastrach, obsmażony uprzednio na tłuszczu. Do tego mnóstwo marchewki, cebuli, pomidorów i aromatycznych przypraw. Proste danie i bardzo smaczne.Składniki:
- ok. 1,5 kg schabu
- 0,5 kg marchwi
- 3 cebule
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- bulion
- sól
- pieprz
- łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Schab pociąć w 2cm plastry. Plastry obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Mięso przełożyć do większego rondla.Na tej samej patelni przesmażyć drobno pokrojoną cebulę - przełożyć do mięsa, a następnie marchew, startą na drobnej tarce - przesmażoną przełożyć do rondla. Zalać zawartość rondla bulionem, dodać koncentrat pomidorowy, obie papryki, pieprz i gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Przed końcem duszenia, zdjąć pokrywkę, doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować już bez przykrywki, by nieco nam się zredukował sos.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz