Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową bezą
Szaleństwo wiosennych, owocowych wypieków czas rozpocząć. Inaugurację rozpoczyna nie kto inny jak Pan Rabarbar! Niestety, Pan Rabarbar odmówił rośnięcia w moim ogrodzie, więc muszę go szukać na straganie. I tak - pierwszy dorodny pęczek wylądował w kruchym cieście, ze dwie łodyżki zostały schrupane z cukrem. A, że zachciało się jeszcze kompotu z rabarbaru, więc pogoniłam męża do sklepu, wrócił do domu z kwaśną miną - rabarbaru zabrakło w sklepie!!! Skupię się więc jednak na cieście. Kruche, bardzo kruche, delikatne, kwaskowate, oj jak ja się stęskniłam za rabarbarem!Składniki:
kruche ciasto:- 400 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g zimnej margaryny
- 5 białek
- szklanka cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 125 ml oleju
- 6-8 łodyg rabarbaru
- 4 łyżki cukru
- cukier puder do obsypania wierzchu ciasta
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na kruche ciasto dokładnie ze sobą połączyć i wyrobić szybko jednolite ciasto. 3/4 części ciasta wylepić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 32x40), a 1/4 część ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika.Wylepione ciasto należy delikatnie podpiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić w 1cm cząstki i posypać 4 łyżkami cukru. Odstawić.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać małymi porcjami cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając. Do ubitej, lśniącej piany wsypać proszki budyniowe, wymieszać, wlać olej małym strumieniem, cały czas mieszając.
Na zimny podpieczony blat kruchego ciasta, wyłożyć budyniową piankę, następnie rozłożyć rabarbar, a na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piec przez około 35 minut w 180 stopniach, aż wierzch ciasta delikatnie się zarumieni.
Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz