Babeczki dyniowe z wiśniami
Przeróbka jednej sporej dyni, zaowocowała między innymi babeczkami, czy jak kto woli muffinami. Połowa zniknęła, zanim zdążyłam je wyjąć z formy :) Takim babeczkożercom w moim domu jest moja córka, a że zaprosiła koleżanki, w kuchni pojawił się prawie pułk amatorów babeczek. Uchowałam 3 sztuki z myślą o sobie, niestety i tymi musiałam się podzielić :) Babeczki, jak to babeczki, proste w wykonaniu, jedynie puree dyniowe, zajmie nam dłuższą chwilkę.Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 szklanka puree dyniowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 170 g cukru
- 150 g masła
- 50 ml mleka
- mrożone wiśnie
- cukier puder do obsypania
Sposób przygotowania:
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i przesiać. Wsypać sól, cukier, wymieszać łyżką.Masło roztopić, ostudzić. Jajka wymieszać łyżką z pure, mlekiem i masłem. Do płynnej masy wsypać mąkę z dodatkami i szybko wymieszać łyżką. Nie mieszać zbyć dokładnie.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do każdej papilotki, na wierzch położyć po 3 mrożone wiśnie.
Piec z 180 stopniach przez około pół godziny do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Pyszne!!!
OdpowiedzUsuń