Schab po cygańsku
Jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety schabowe, to musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Zwykłe schaboszczaki, ale potraktowane troszkę inaczej. Pierwszy etap polega na wytłuczeniu, opanierowaniu i usmażeniu kotletów - to zna każdy. Drugi etap, to zapieczenie tych kotletów z papryką, pieczarkami, cebulą i sosem. Mięso po takiej obróbce jest niezwykle miękkie, kruche i bardzo aromatyczne. Taki obiad świetnie będzie się prezentował na odświętnym stole. Do tego obowiązkowo gotowane ziemniaczki i surówka.Składniki:
- 1,5 kg schabu
- 3 czerwone papryki
- 0,5 kg pieczarek
- 3 duże cebule
- 500 ml bulionu
- 500 ml przecieru pomidorowego
- łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- łyżka octu winnego
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
- 3-4 jajka do panierki
- bułka tarta do panierki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Schab pokroić na grubsze plastry, rozbić z każdej strony tłuczkiem (jak do zwykłych kotletów schabowych), posolić popieprzyć. Do jednej miseczki wsypać bułkę tartą, do drugiej miseczki wbić jajka, rozbełtać. Kotlety maczać w jajku, obtaczać w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.Pieczarki obrać, pokroić w większe cząstki, paprykę wydrążyć z nasion, pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka.
Pieczarki i paprykę lekko podsmażyć.
Bulion wymieszać z przecierem pomidorowym, cukrem, octem winnym, doprawić solą, pieprzem, papryką czerwoną oraz czosnkiem.
Na dnie dużego naczynia żaroodpornego układać na przemian: pieczarki, paprykę, surową cebulę i usmażone kotlety.
Wszystko zalać sosem.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 50-60 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz