Dżem dyniowo-jabłkowy
Przeróbki dyni ciąg dalszy...dżem z dyni i jabłek, mocno słodki i mocno goździkowy. Oj będą pyszne naleśniki z tym dżemem :) Taki dżemik można również wykorzystać do szarlotki, pleśniaka, do czego tylko chcecie. Najlepszy jest taki jedzony łyżeczką, prosto ze słoiczka :)Składniki:
- 2,5 kg dyni( waga już po obraniu)
- 2 kg jabłek (waga już po obraniu)
- łyżka goździków
- 4 cytryny
- 1 kg cukru
- szklanka wody
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Cytryny wyszorować, sparzyć, skórkę zetrzeć, sok wycisnąć. Sok i skórkę wymieszać z jabłkami i wrzucić do garnka z dynią, dodać goździki. Gotować bez pokrywki do momentu, aż dżem zacznie mocno gęstnieć ( około 1,5 godziny). Goździki wybrać, jeśli owoce się nie rozgotowały, to dżem można zblendować na gładką masę.
Gorący dżem nakładać do czystych słoików, zakręcać, odwrócić słoiki do góry dnem. Nie należy już pasteryzować.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz