Czekoladowy placek ze śliwkami i budyniem
Aż wstyd się przyznać...Sezon na śliwki powoli mija, a u mnie ani razu nie było placka ze śliwkami. Zakupiłam więc sporą torebkę śliweczek, część schrupałam, a pozostałe wylądowały w piekarniku na placku. I to nie byle jakim placku. Czekoladowym. Kruchym. W towarzystwie cynamonu, budyniu i mlecznej czekolady na wierzchu.Składniki:
kruche ciasto:- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 250 g margaryny
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 kg śliwek
- cynamon do oprószenia śliwek
- 1 tabliczka mlecznej czekolady (100g)
- 2 budynie waniliowe
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier wymieszać w misce. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę, żółtka oraz jajka i dokładnie wygnieść palami. Ciasto może mieć formę kruszonki. Nie musicie wygniatać go do formy ugniecionej kuli.Ciasto podzielić na 2 części. Blaszkę (u mnie 25x36) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać jedną część ciasta, równomiernie rozprowadzić po dnie blaszki i delikatnie ugnieść palcami. Blaszkę i pozostałą część ciasta wstawić do lodówki na około 15 minut.
W tym czasie umyć śliwki, przepołowić na pół, wyjąć pestki.
Ugotować budyń. Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować w rondelku z cukrem waniliowym i 4 łyżkami cukru. W odlanej części mleka rozmieszać 2 budynie. Gdy mleko zagotuje się, wlać rozrobione budynie i gotować około 2 minut, aż powstanie budyń.
Wyjąć blaszkę z lodówki. Na ciasto wyłożyć śliwki, oprószyć cynamonem. Wylać gorący budyń - równomiernie rozciągnąć go po wszystkich śliwkach. Na wierzch wysypać pozostałą część ciasta. Czekoladę drobno posiekać nożem, wysypać na wierzch ciasta.
Piec w 180 stopniach, przez około 1 godzinę. Na 15 minut przed końcem można przykryć ciasto folią aluminiową, by za mocno nie spiekło się. Wystudzić.
Smacznego!!!
Takie klasyczne, babcine ciasto!
OdpowiedzUsuń