poniedziałek, 23 września 2019

Sałatka z surimi, korniszonów i jajka

Sałatka z surimi, korniszonów i jajka

 Idealna na imprezę lub kolację. Sałatka z paluszków krabowych, korniszonów i jajek, a by sałatka była bardziej treściwa dodałam makaron ryżowy typu tajskiego w formie wstążek. Wszystko zostało zalane sosem majonezowym z dodatkiem czosnku i koperku.

Składniki:

  • opakowanie makaronu ryżowego typu wstążki
  • kilka ogórków konserwowych
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 cebula czerwona
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 400 g paluszków krabowych surimi
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pęczek koperku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotować makaron według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Pociąć na krótsze fragmenty.
Ogórki, cebulę i jajka pokroić w kosteczkę. Paluszki odmrozić. pokroić w grubsze plasterki. Kukurydzę odsączyć na sicie. Wszystkie składniki połączyć ze sobą.

Przygotować sos. Wymieszać majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony koperek, doprawić sos solą oraz pieprzem.

Zalać sałatkę sosem, wymieszać.

Smacznego!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz