niedziela, 29 września 2019

Karkówka po chłopsku z ziemniakami

Karkówka po chłopsku z ziemniakami

Taki obiadek ucieszy niejednego amatora solidnej porcji mięsa i pieczonych ziemniaków. Pysznie, bardzo treściwie i do tego niebywale szybko. Przyprawiamy swoimi ulubionymi przyprawami, wszystko wszystko wrzucamy do worka foliowego, wstawiamy do piekarnika i gotowe. Do tego wystarczy ogóreczek ze słoika i obiad gotowy.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 kg ziemniaków - najlepiej małych
  • 4-5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
  • majeranek
  • papryka słodka wędzona
  • rozmaryn
  • tymianek
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • kilka łyżek oleju rzepakowego

 Sposób przygotowania:

Karkówkę pokroić w kostkę (najlepiej wielkości ziemniaczków). Przyprawić naszymi ulubionymi przyprawami. Dodać odrobinę oleju i dokładnie wymieszać. Wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia obrać ziemniaki. Jeśli są duże pokroić w kostkę. Ziemniaki oprószyć solą, pieprzem, ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami. 

Do dużego worka foliowego wkładać na przemian karkówkę i ziemniaki. Zamknąć worek.
Piec w temperaturze 190 stopni około 1,5 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia otworzyć worek, by ziemniaki lekko zarumieniły się.
Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz