Karkówka po chłopsku z ziemniakami
Taki obiadek ucieszy niejednego amatora solidnej porcji mięsa i pieczonych ziemniaków. Pysznie, bardzo treściwie i do tego niebywale szybko. Przyprawiamy swoimi ulubionymi przyprawami, wszystko wszystko wrzucamy do worka foliowego, wstawiamy do piekarnika i gotowe. Do tego wystarczy ogóreczek ze słoika i obiad gotowy.Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 kg ziemniaków - najlepiej małych
- 4-5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
- majeranek
- papryka słodka wędzona
- rozmaryn
- tymianek
- pieprz
- pieprz ziołowy
- sól
- kilka łyżek oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Karkówkę pokroić w kostkę (najlepiej wielkości ziemniaczków). Przyprawić naszymi ulubionymi przyprawami. Dodać odrobinę oleju i dokładnie wymieszać. Wstawić na noc do lodówki.Następnego dnia obrać ziemniaki. Jeśli są duże pokroić w kostkę. Ziemniaki oprószyć solą, pieprzem, ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami.
Do dużego worka foliowego wkładać na przemian karkówkę i ziemniaki. Zamknąć worek.
Piec w temperaturze 190 stopni około 1,5 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia otworzyć worek, by ziemniaki lekko zarumieniły się.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz