Oczy carycy
Zabawna nazwa, ale ciasto przepyszne, rozpływające się w ustach, delikatne, tylko orzechy na wierzchu powodują, że musimy lekko pochrupać. A dlaczego oko: :) sami się przekonajcie:)
Składniki:
ciasto jasne:
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/3 szklanki oleju
ciasto ciemne:
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki oleju
krem:
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- budyń śmietankowy bez cukru
- 2 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- kostka miękkiego masła
polewa:
- 125 g margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
dodatkowo:
- szklanka mocnej kawy
- paczka okrągłych biszkoptów
- zielona galaretka
- orzechy włoskie do posypania
Sposób przygotowania:
Jasne ciasto
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż powstanie lśniąca sztywna masa. Następnie dodajemy mąkę ocet i olej i delikatnie ale dokładnie mieszamy.
Ciemne ciasto
Żółtka i jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie jasna masa. Na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, dokładnie mieszamy.
Blaszkę (u mnie 36 x 25) wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wykładamy na przemian, raz ciemne, raz jasne, a następnie widelcem robimy zygzaki. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.
Krem
Gotujemy budyń z 1 i 3/4 szklanki mleka z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, gdy ostygnie, ucieramy go z miękkim masłem.
Zaparzamy mocną kawę, lekko słodzimy, studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody.
Wystudzone ciasto kroimy na 2 placki. Na pierwszy placek wykładamy połowę kremu, następnie układamy namoczone w kawie biszkopty. Między biszkopty wylewamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy drugą połowę kremu. Przykrywamy wszystko drugim plackiem.
Polewa
W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy cukier rozpuści się, zdejmujemy z ognia, wsypujemy kakao i energicznie mieszamy, aż wszystko się połączy w jednolitą masę. Wystudzoną polewą polewamy ciasto. Wierzch obsypujemy posiekanymi orzechami.
Ciasto schłodzić w lodówce minimum 3 godziny.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz